Flow

 

Mijn naam is Esther Loggers (49) en ik heb via mijn moeder Zeeuwse roots die ik koester. 

1. “Al vóór mijn veertigste moest ik met mijn broer ons ouderlijk huis leeghalen omdat we wees werden. Ik vond toen een prachtig fotoboek met daarin de voorouders van mijn moeder in Zeeuwse klederdracht. De zittende vrouw op beide foto’s is mijn oma. Er is niemand meer die iets over haar kan vertellen, dus de foto’s en spullen die ik heb geërfd, koester ik. Daarmee kan ik mijn eigen verhaal maken van mijn familie.”

 

9. “Minimaal een keer per week bak ik pannenkoeken en die eet ik dan met Zeeuwse stroop, mierzoet.”

2. “Het logo voor Essies Juwelen, zoals mijn bedrijf heet, is gebaseerd op de margarineverpakking van Zeeuws Meisje. Mijn Zeeuwse achtergrond is de belangrijkste inspiratie voor wat ik maak.”

 

10. “Mijn opa en oma van mijn vaders kant hadden een fourniturenwinkel. Daar komt dit doosje met prachtige zakdoekjes vandaan.”

3. “Als edelsmid zijn cameeën mijn grote liefde. Antieke exemplaren verwerk ik met zilver of goud tot ringen of oorbellen. De echte cameeën worden uit schelpen gesneden, dat is voor mij weer een link met de zee en Zeeland.”

 

11. “Vroeger gingen we altijd naar Zoutelande op vakantie. Ik heb daar eindeloos naar schelpen gezocht. Nog altijd heb ik een laatje vol.”

4. “Dit etui, gekregen van een vriendin, gaat altijd mee in mijn tas. Mijn favoriete potloodjes zitten erin, ik vind het leuk om onderweg iets te kunnen tekenen of opschrijven.”

 

12. “Ik kijk vaak naar borduurwerk om ideeën op te doen. Dan probeer ik bijvoorbeeld een kruissteek te maken in zilver, of zo’n vogeltje in goud.”
5. “Van een antieke broche van mijn oma maakte ik deze ketting. Zeeuwse dames droegen deze broches als een soort gesp om hun kleding bij elkaar te houden. Ik draag de ketting elke dag. Zo heb ik mijn moeder en mijn oma een beetje bij me.”

13. “Voor mijn verjaardag zijn mijn vrienden een keer ’s nachts de stad ingegaan om bij het grofvuil oude laatjes te zoeken. Daarvan hebben ze voor mij een kast gemaakt waarin ik nu allerlei dingen bewaar die ik gevonden heb. Van iets ouds iets nieuws maken, dat is wel een terugkerend thema bij mij.”

 

6. “Het zondagse tasje van mijn oma herinnert me aan de zondag, die bij ons altijd een feestdag was. Dan mocht ik mijn mooiste schoenen aan en een strik in mijn haar.”

14. “Deze deken is waarschijnlijk mijn waardevolste bezit. Hij is gemaakt van stukken stof uit mijn ouderlijk huis: het lievelingshemdje van mijn moeder, mijn babydeken, oude tafellakens. De deken is één groot verhaal.”

 

7. “Ik ben echt geen poetsvrouw, maar zilver en goud moet je eigenlijk wel poetsen. Daarom heb ik dit doekje altijd ergens liggen.”

15. “Ik ben een ontzettende theeleut en drink alleen uit dit kopje. Het gaat zelfs mee in de caravan als we op vakantie gaan.”

 

8. “Deze catalogus van de tentoonstelling Lichte zeden kocht ik in het Van Gogh Museum. Soms teken ik er iets uit na of ik gebruik zo’n dame als inspiratie voor een sieraad met een camee.” 16. “Mijn twee katten zijn gek op kattenkruid. Drugs voor katten noem ik het altijd. Ik gun ze er elke dag wat van. En van deze brokjes natuurlijk.”
   
   

Bron: Flow magazine nummer 8 - 2016